Dostatek, powodzenie, zdrowie, pieniądze i radość - to podstawowe życzenia, jakie składamy naszym bliskim w Święta Bożego Narodzenia oraz w Nowym Roku.

Jednak za włoskimi tradycyjnymi potrawami kolacji sylwestrowej często kryje się złożona symbolika, zrodzona z kultury ludów indoeuropejskich oraz chrześcijaństwa.

Aby dobrze rozpocząć 2021, mamy do dyspozycji wiele potraw, które przyniosą nam pomyślność na nowy rok. Symbole te, a także prawdziwe rytuały (bo każda potrawa ma inne znaczenie i przesłanie), dobrze znali włoscy przodkowie, a obecnie możemy je znaleźć we włoskiej sztuce, włoskich pomnikach, obrazach oraz w literaturze, i - nie wiedząc o tym - nawet w zachowaniu i sposobie działania Włochów. Zobaczmy więc dziesięć dań przynoszących szczęście, pomyślność i dostatek na 2021 rok!

 

1 - Soczewica


Numer jeden na włoskim stole w sylwestrowy wieczór i na obiad w Nowym Roku

Od czasów rzymskich uważano ją za dobry znak ze względu na podobieństwo do monet.

Soczewica znana ze swojej wysokiej wartości odżywczej jest doskonałym źródłem białka, węglowodanów złożonych, żelaza, fosforu i witamin z grupy B. Ponadto jest to roślina strączkowa o niskiej zawartości tłuszczu i dużej zawartości błonnika, z właściwościami przeciwutleniającymi. Jakby tego było mało, soczewica nie zawiera glutenu, dlatego nadaje się również dla osób z celiakią, a w kuchni świetnie sprawdzają się w wielu pomysłowych przepisach: od klasycznych zup po wegańskie burgery, cotechino z soczewicą, ciasto francuskie z soczewicą i krokiety.

Jak również na talerzu, pomyślność można komuś podarować symbolicznie w ramach upominku - w postaci woreczków wypełnionych soczewicą, na przykład do położenia pod choinką. Już w starożytnym Rzymie zwykło się dawać woreczek soczewicy, aby życzyć drugiej osobie pomyślności na początku nowego roku. Torebkę soczewicy zawieszało się wtedy na pasku.

 

2 - Wieprzowina


Zastanawialiście się kiedyś, dlaczego skarbonka ma zwykle kształt świnki? Ponieważ świnia jest symbolem cywilizacji chłopskiej, w której panuje zasada, że „nic się nie wyrzuca”, dlatego od zawsze była symbolem dostatku i dobrobytu. Łatwe w hodowli i tanie mięso było prawdziwym rarytasem dla rolników. Chociaż jego znaczenie stało się dwojakie: w chrześcijańskim średniowieczu (prawdopodobnie z powodu wpływów żydowskich) świnia była uważana za diabelskie zwierzę z powodu żądzy i bezwstydu.

We Włoszech w okresie świątecznym i w Nowym Roku jada się Cotechino i Zampone - duże włoskie kiełbasy wieprzowe wymagające powolnego gotowania.

Całkiem różne w wyglądzie, a są wykonane z tych samych produktów: chuda i tłusta wieprzowina, grubo zmielona, ​​następnie połączona ze skórką wieprzową, posiekaną bardzo drobno, wszystko aromatyzowane pieprzem, gałką muszkatołową, goździkami - w zależności od gustu. Niektórzy dodają również cynamon, a w niektórych przypadkach wino. W końcu każdy rzeźnik ma swój własny sekretny przepis. 

Różnica pomiędzy nimi tkwi w osłonce: cotechino to kiełbasa zawinięta w wieprzowy flak (lub sztuczną osłonkę). Jednak w przypadku zampone używana jest dosłownie przednia noga świni, która jest wypełniana mięsem. Obie, wraz z soczewicą "portafortuna", są składnikami doskonałego zakończenia roku.

 

3 - Ryż


Tak jak w zwyczaju rzuca się go na ślubie w nowożeńców, którzy właśnie wyszli z kościoła, aby życzyć im dostatku i płodności, tak w sylwestra idealnie byłoby zjeść risotto, aby pozostać przy temacie szczęścia. A jeśli macie zaplanowane inne menu, zawsze możecie nim posypać dla dekoracji stół lub umieścić go w ładnych miseczkach. Przepis na doskonałe risotto przynoszące pomyślność? Spróbujcie tego z granatem!

 

4 - Boćwina i kapusta


"Na szczęście", a w dodatku w sezonie. W krajach powiązanych z dolarem zieleń boćwiny, podobnie jak i kapusty, przypomina zieleń dolarów, czyli bogactwo i dostatek. Ale zielony jest także kolorem nadziei i szacunku dla środowiska.

 

5 - Rośliny strączkowe


W Abruzji jest tradycją, że Sylwester obchodzony jest trzynastoma daniami i siedmioma różnymi zupami: nie tylko na bazie soczewicy (pieniądze), ryżu i kapusty, ale także ciecierzycy, fasoli (zdrowie), bobu i ryżu gotowanego w wodzie migdałowej.

 

6 - Ostra papryczka chili


Od momentu jej przybycia do Europy z Ameryki Południowej stała się talizmanem powodzenia. A początki tego przekonania są „gorętsze” niż by się wydawało: dla Rzymian, podobnie jak dla większości ludów indoeuropejskich i nieindoeuropejskich, papryczka mająca kształt prącia była używana jako symbol płodności, zarówno rodzinnej, jak i gospodarczej związanej z rolnictwem.

I pewnie teraz na myśl przychodzi Wam słynny czerwony róg używany jako talizman, często wykonany z drogocennego czerwonego korala.

Czerwony róg jest bardzo powszechnym amuletem w Neapolu przeciwko zazdrości, złemu oku i wszelkiego rodzaju kłopotom. Zwyczaj ten wywodzi się z czasów neolitu, kiedy to mieszkańcy chat wieszali na drzwiach rogi zwierząt, jako symbol władzy i płodności.

Kiedy w XVI wieku papryczka chili dotarła do południowych Włoch, od razu kojarzono ją z tego typu amuletami, szybko stając się tanim zamiennikiem rogu. Oprócz zastosowania w kuchni, wisząc w domach i sklepach, służyła do obrony przed złym okiem; kładziono ją pod poduszkę ukochanej, aby odpędzić niewierności małżeńskie. Również rodzice nowożeńców podarowali im naszyjniki z papryczki chili. Ponadto jej czerwony kolor jest również sam w sobie elementem szczęścia.

 

7– Suszone owoce


Czy słyszeliście kiedyś powiedzenie "fare le nozze con i fichi secchi" - „zrobić wesele z suszonymi figami”? Dla starożytnych Rzymian suszone owoce - choć niedrogie - były symbolem szczęścia, zwłaszcza podczas wesel.

Suszone owoce są talizmanem przynoszącym szczęście, zwłaszcza we Francji, gdzie należy zjeść 13 rodzajów suszonych owoców w Sylwestra. We Włoszech ograniczamy się do 7 typów: orzechy włoskie, orzechy laskowe, orzeszki ziemne, rodzynki, migdały, figi i daktyle. Nie może zabraknąć ich na Waszym stole!

 

8 - Winogrona

 

We Włoszech, zgodnie ze starożytną tradycją chłopską, należy jeść 12 winogron, po jednym na miesiąc, aby uzyskać obfitość przez cały rok.

Winogrona symbolizują dostatek i dlatego nigdy nie brakuje ich na noworocznych stołach. W rzeczywistości starożytne przysłowie mówi: “chi mangia l'uva per Capodanno conta i quattrini tutto l'anno” - „ci, którzy jedzą winogrona w Sylwestra, liczą pieniądze przez cały rok”. Według niektórych tradycji, każde winogrono reprezentuje inny miesiąc, więc jeśli na przykład trzecie winogrono jest nieco kwaśne, marzec może okazać się miesiącem mniej przychylnym.

 

9 - Granat


W mitologii greckiej i rzymskiej granat jest uważany za święty owoc, ponieważ był kochany przez boginie Wenus i Juno (często przedstawiane z granatem w dłoni). Do dziś ten owoc uważany jest za symbol płodności i bogactwa ze względu na smaczne czerwone ziarna, które można wykorzystać na wiele sposobów w kuchni. Ich sok ma bardzo słodki smak, idealny do przygotowywania dżemów, a także do przyprawiania risotto, pierwszych dań i sałatek.

 

10 - Mandarynka


W chińskim Feng Shui mandarynka jest jednym z amuletów przynoszących szczęście, dzięki kulistemu kształtowi, który przypomina nieskończoność. Nic dziwnego, że na chiński Nowy Rok mandarynki są podawane gościom jako znak dobrych życzeń na koniec roku, ponieważ jest uważana za symbol, który może przynieść dobrobyt, płodność i długowieczność. Pozytywna symbolika mandarynek i owoców cytrusowych, obecna jest również w tradycji zachodniej.

10 POTRAW PRZYNOSZĄCYCH WŁOCHOM SZCZĘŚCIE NA NOWY ROK

30 stycznia 2021
Croissant to ciastko w kształcie półksiężyca - urodzony w Austrii, by uczcić klęskę Imperium Osmańskiego, jest dziś symbolem Francji i Włoch. Smaczny i pachnący, uwielbiany na całym świecie! Włochy bez
17 stycznia 2021
Marche, Abruzja, Friuli-Wenecja Julijska, Lacjum, Liguria, Piemont, Apulia, Umbria i Dolina Aosty przechodzą do strefy pomarańczowej, Emilia-Romania, Wenecji Euganejskiej i Kalabria nadal pozostają w strefie pomarańczowej. Lombardia, Sycylia i gmina
11 stycznia 2021
DZISIAJ 11 STYCZNIA POWRACAJĄ ŻÓŁTE I POMARAŃCZOWE STREFY: KOLORY REGIONÓW, PRZEMIESZCZANIE SIĘ I RESTRYKCJE Lombardia, Wenecja Euganejska, Emilia-Romania, Kalabria i Sycylia od dzisiaj 11 stycznia przechodzą do strefy pomarańczowej. Pozostałe
04 stycznia 2021
CZYM JEST SPAGHETTI? Spaghetti z pszenicy durum to niezastąpiony i wszechstronny składnik włoskiej regionalnej kuchni, o czym świadczą znane przepisy zarówno we Włoszech, jak i na całym świecie, takie jak

PRZECZYTAJ TEŻ

30 stycznia 2021
Croissant to ciastko w kształcie półksiężyca - urodzony w Austrii,
17 stycznia 2021
Marche, Abruzja, Friuli-Wenecja Julijska, Lacjum, Liguria, Piemont, Apulia, Umbria i
11 stycznia 2021
DZISIAJ 11 STYCZNIA POWRACAJĄ ŻÓŁTE I POMARAŃCZOWE STREFY: KOLORY REGIONÓW,

Ciao! Jesteśmy polsko-włoską parą, która dzieli się urokami życia we Włoszech. Nauczymy Cię jak prawidłowo przyrządzać włoskie potrawy oraz jak praktykować ideę la dolce vita w domowym zaciszu.

Poznaj nas lepiej 

DOŁĄCZ DO NASZEJ WŁOSKIEJ RODZINY 🇮🇹

O NAS


 

Obserwuj nas w mediach społecznościowych!

NAJNOWSZE ARTYKUŁY


 


 

30 grudnia 2020
.