30 stycznia 2021
30 stycznia 2021
Croissant to ciastko w kształcie półksiężyca - urodzony w Austrii,
17 stycznia 2021
Marche, Abruzja, Friuli-Wenecja Julijska, Lacjum, Liguria, Piemont, Apulia, Umbria i
11 stycznia 2021
DZISIAJ 11 STYCZNIA POWRACAJĄ ŻÓŁTE I POMARAŃCZOWE STREFY: KOLORY REGIONÓW,

Ciao! Jesteśmy polsko-włoską parą, która dzieli się urokami życia we Włoszech. Nauczymy Cię jak prawidłowo przyrządzać włoskie potrawy oraz jak praktykować la dolce vita w domowym zaciszu.

Poznaj nas lepiej 

DOŁĄCZ DO NASZEJ WŁOSKIEJ RODZINY 🇮🇹

O NAS


 

Obserwuj nas w mediach społecznościowych!

NAJNOWSZE ARTYKUŁY


 

04 stycznia 2021
CZYM JEST SPAGHETTI? Spaghetti z pszenicy durum to niezastąpiony i wszechstronny składnik włoskiej regionalnej kuchni, o czym świadczą znane przepisy zarówno we Włoszech, jak i na całym świecie, takie jak
03 stycznia 2021
Pasta al pomodoro czyli makaron z sosem pomidorowym - a w tym przypadku spaghetti - to stanowczo moje ulubione danie 🥰 Jest łatwe, szybkie w przygotowaniu, świeże i lekkie, idealne
31 grudnia 2020
Zjedzenie soczewicy w Sylwestra i w Nowy Rok jest postrzegane we Włoszech jako coś naturalnego i niezbędnego. To "oczywista oczywistość", trochę jak Romeo i Julia, Batman i Robin, czy spaghetti
15 grudnia 2020
Królem wszystkich świątecznych ciast jest z pewnością PANETTONE! Razem z Pandoro to świetne bożonarodzeniowe ciasto, które pomimo pochodzenia lombardzkiego, jest obecny na wszystkich włoskich stołach w tym uroczystym okresie. Przygotowanie

PRZECZYTAJ TEŻ

Masło, ciasto francuskie i szczypta poezji: to Dzień Rogalika!

|a cura di Caro

.

Croissant to ciastko w kształcie półksiężyca - urodzony w Austrii, by uczcić klęskę Imperium Osmańskiego, jest dziś symbolem Francji i Włoch. Smaczny i pachnący, uwielbiany na całym świecie!

 

Włochy bez wątpienia można nazwać protagonistą, jeśli chodzi o tradycje gastronomiczne oraz kulinarny międzynarodowy autorytet. Albo ze względu na różnorodność składników, albo ze względu na znaczenie gastronomii w kulturze - zawsze kiedy mówimy o dobrym jedzeniu, to mówimy właśnie o Włoszech! Nawet jeśli chodzi o śniadanie.

Wielokrotnie zgłębialiśmy aspekty kuchni włoskiej i dziś porozmawiamy o historii jednego z symboli włoskiego śniadania: rogalika - il cornetto.

Czy jesteście gotowi na podróż w czasie?

 

Il cornetto pojawił się po raz pierwszy we Włoszech w 1683 r. w Veneto, przede wszystkim dzięki wymianie handlowej między Wiedniem, a Republiką Wenecką. Wielu uważa, że francuski croissant narodził się przed „włoskim” croissantem, ale (o dziwo) tak nie jest.

Tak naprawdę, to jedno małżeństwo sprawiło, że cornetto stało się znane we Francji, a mianowicie małżeństwo austriackiej Marii Antoniny z przyszłym królem Ludwikiem XVI, które miało miejsce prawie sto lat później: w 1770 roku.

Wzrost popularności rogalika we Włoszech zawdzięczamy raczej narodzinom Królestwa Lombardzko-Weneckiego, przede wszystkim dzięki sztuce weneckich mistrzów piekarskich oraz udoskonaleniu receptury, odbiegającej od oryginalnej austriackiej.

Zostało obszernie udowodnione, że włoski przepis na cornetto wywodzi się z wiedeńskiego kipferla: słodki, jak i również słony specjał w kształcie półksiężyca. Można zatem powiedzieć, że kipferl jest ojcem rogalika, nawet jeśli jego pochodzenie jest powiązane z legendą.

W rzeczywistości wielu twierdzi, że austriackie ciastko wywodzi się z osmańskiego oblężenia Wiednia w 1683 r - bitwa stoczona 12 września pod Wiedniem między wojskami polsko-cesarskimi pod dowództwem króla Jana III Sobieskiego, a armią Imperium Osmańskiego pod wodzą wezyra Kara Mustafy. Historia opowiada o piekarzu, który uratował miasto przed nocną inwazją dzięki odgłosom wykopu podziemnego tunelu. W nagrodę otrzymał za to wyłączne prawo do produkcji ciastek w kształcie półksiężyca, w ramach symbolicznego gestu uczczenia obrony przed inwazją osmańską.

 

Jest to zdecydowanie piękna legenda, nawet jeśli do dziś nie ma oryginalnych źródeł z tamtych czasów, które potwierdzałyby, co tak naprawdę się stało. 

To kto biegnie do sklepu po pysznego chrupiącego rogalika?

30 STYCZNIA - DZIEŃ ROGALIKA

.