Grudzień do idealny czas na kulinarne szaleństwa. Tym razem przygotowaliśmy dla Was odlotowe świąteczne ciasto francuskie w kształcie choinki! 😍🎄

Jest to przepis, który gości w naszej włoskiej rodzince już od wielu lat. To popisowe danie Alessio, które serwuje co roku na naszych świątecznych obiadach i kolacjach.

Danie to nie tylko zrobi dobre wrażenie i zachwyci wszystkich domowników, ale również będzie piękną dekoracją na świątecznym stole

🌱 W wersji wegetariańskiej łososia zamieniamy na pieczarki lub karmelizowane cukinie (przepis na nie znajdziecie w naszym prezentowym ebooku z newslettera).

ALBERO DI NATALE


 

03 grudnia 2020
30 stycznia 2021
Croissant to ciastko w kształcie półksiężyca - urodzony w Austrii,
17 stycznia 2021
Marche, Abruzja, Friuli-Wenecja Julijska, Lacjum, Liguria, Piemont, Apulia, Umbria i
11 stycznia 2021
DZISIAJ 11 STYCZNIA POWRACAJĄ ŻÓŁTE I POMARAŃCZOWE STREFY: KOLORY REGIONÓW,

Zobacz przygotowanie krok po kroku!

Makaron z chrupiącą cukinią w sosie serowym

ZOBACZ FILM

Ciao! Jesteśmy polsko-włoską parą, która dzieli się urokami życia we Włoszech. Nauczymy Cię jak prawidłowo przyrządzać włoskie potrawy oraz jak praktykować la dolce vita w domowym zaciszu.

Poznaj nas lepiej 

DOŁĄCZ DO NASZEJ WŁOSKIEJ RODZINY 🇮🇹

O NAS


 

Obserwuj nas w mediach społecznościowych!

NAJNOWSZE ARTYKUŁY


 

Poziom trudności: łatwe

Czas przygotowania: 50 min

Porcja: dla 2 osób

SKŁADNIKI

04 stycznia 2021
CZYM JEST SPAGHETTI? Spaghetti z pszenicy durum to niezastąpiony i wszechstronny składnik włoskiej regionalnej kuchni, o czym świadczą znane przepisy zarówno we Włoszech, jak i na całym świecie, takie jak
03 stycznia 2021
Pasta al pomodoro czyli makaron z sosem pomidorowym - a w tym przypadku spaghetti - to stanowczo moje ulubione danie 🥰 Jest łatwe, szybkie w przygotowaniu, świeże i lekkie, idealne
31 grudnia 2020
Zjedzenie soczewicy w Sylwestra i w Nowy Rok jest postrzegane we Włoszech jako coś naturalnego i niezbędnego. To "oczywista oczywistość", trochę jak Romeo i Julia, Batman i Robin, czy spaghetti
15 grudnia 2020
Królem wszystkich świątecznych ciast jest z pewnością PANETTONE! Razem z Pandoro to świetne bożonarodzeniowe ciasto, które pomimo pochodzenia lombardzkiego, jest obecny na wszystkich włoskich stołach w tym uroczystym okresie. Przygotowanie

PRZECZYTAJ TEŻ

PRZYGOTOWANIE

Najpierw wyjmujemy dokładnie ości z łososia, jedna po drugiej. Odcinamy skórę i wyrzucamy ją. Gdy wyjmiemy wszystkie ości, staramy się wyczuć palcami, czy nic nie pozostało. Płuczemy łososia pod bieżącą wodą.

Kroimy łososia na małe kawałeczki. Wlewamy odrobinę oliwy na patelnię i smażymy łososia na małym ogniu, dodając trochę białego wina. Łososia pozostawiamy pod przykryciem.

W międzyczasie przygotujemy ciasto francuskie na naszą choinkę.

Rozkładamy ciasto francuskie na deskę i przygotowujemy formę choinki, robiąc małe boczne poprzeczne nacięcia zaczynające się nie od środka koła, ale od zewnętrznej części do 1/3 środka (aby nie były za głębokie i za blisko środka – tam będzie nasz farsz) - spójrz na dół strony na film z instrukcjami.

Nie przejmuj się robieniem zbyt precyzyjnych nacięć, później jak wyłożymy łososia będziemy mogli wszystko naprawić. Nasze nacięcia kończymy na poziomie mniej więcej 2/3 koła, zostawiając miejsce na podstawę drzewka.

Kiedy łosoś się gotuje, dodajemy odrobinę soli, i miażdżymy kawałki łososia na mniejsze.

W momencie, gdy łosoś jest już prawie gotowy, dodajemy ricottę. Dodajemy również odrobinę soli i pieprzu.

Na chwilę przed wyjęciem łososia, zwiększamy ogień, by płyn trochę odparował (i sos zrobił się rzadszy).

Teraz wyłożymy nasz farsz/sos na sam środek naszego drzewka. Rozprowadzamy wszystko pomagając sobie łyżką, pamiętając, by nie wyjść sosem na paski.

Teraz skonstruujemy nasze drzewko, bierzemy więc „gałęzie” i zaczynamy je składać do środka. Na samym końcu tworzymy podstawę naszego drzewka, zaginając pasek do góry w pół.

Ostatnim krokiem jest rozsmarowanie żółtka na cieście używając pędzelka, dzięki czemu stanie się bardziej złociste. Drzewko wykładamy na płaską formę i wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 30-35 min do 200 stopni.

Gdy upłynie odpowiedni czas a drzewko się zarumieni, wyjmujemy nasze danie z piekarnika. Dekorujemy drzewko wyciętą gwiazdą z kawałka emmentalera.

I gotowe!

Buon appetito :)

Choinka z ciasta francuskiego, ricotty i łososia

.

łosoś 200 g

okrągłe ciasto francuskie

ricotta 200 g

1 żółtko

białe wino do smaku

oliwa z oliwek

sól i pieprz

plasterek emmentalera

.