Szukacie pomysłu na szybką i zdrową kolację?

Znudziły was zwykle kanapki lunchowe do pracy?

A może chcielibyście zaimponować waszym gościom i zaserwować im coś oryginalnego?

No to dobrze trafiliście! Prezentujemy Wam przepyszne crostoni con zucchine e sgombro 🇮🇹 czyli chrupiące włoskie kanapki! Zdrowe, pyszne i szybkie - czego chcieć więcej?

Zrobiliśmy dwie wersję: jedną z rybą, a drugą wegetariańską z mozzarellą.

Zobacz jak przygotować te łatwe i szybkie kanapki!

 CROSTONI CON ZUCCHINE E SGOMBRO


 

13 listopada 2020
30 stycznia 2021
Croissant to ciastko w kształcie półksiężyca - urodzony w Austrii,
17 stycznia 2021
Marche, Abruzja, Friuli-Wenecja Julijska, Lacjum, Liguria, Piemont, Apulia, Umbria i
11 stycznia 2021
DZISIAJ 11 STYCZNIA POWRACAJĄ ŻÓŁTE I POMARAŃCZOWE STREFY: KOLORY REGIONÓW,

Zajrzyj na naszego Youtube i zobacz wykonanie krok po kroku tych pysznych kanapek :)

WŁOSKIE CHRUPIĄCE KANAPKI

Ciao! Jesteśmy polsko-włoską parą, która dzieli się urokami życia we Włoszech. Nauczymy Cię jak prawidłowo przyrządzać włoskie potrawy oraz jak praktykować la dolce vita w domowym zaciszu.

Poznaj nas lepiej 

DOŁĄCZ DO NASZEJ WŁOSKIEJ RODZINY 🇮🇹

O NAS


 

Obserwuj nas w mediach społecznościowych!

NAJNOWSZE ARTYKUŁY


 

Poziom trudności: łatwe

Czas przygotowania: 30 min

Porcja: dla 2 osób

sól do smaku

oliwa z oliwek

mozzarella 1 kulka

kapary 5 g

makrela z puszki

suszone pomidory 4 szt

duża cukinia x 1

zielone oliwki 50 g

6 kromek chrupiącego chleba

SKŁADNIKI

04 stycznia 2021
CZYM JEST SPAGHETTI? Spaghetti z pszenicy durum to niezastąpiony i wszechstronny składnik włoskiej regionalnej kuchni, o czym świadczą znane przepisy zarówno we Włoszech, jak i na całym świecie, takie jak
03 stycznia 2021
Pasta al pomodoro czyli makaron z sosem pomidorowym - a w tym przypadku spaghetti - to stanowczo moje ulubione danie 🥰 Jest łatwe, szybkie w przygotowaniu, świeże i lekkie, idealne
31 grudnia 2020
Zjedzenie soczewicy w Sylwestra i w Nowy Rok jest postrzegane we Włoszech jako coś naturalnego i niezbędnego. To "oczywista oczywistość", trochę jak Romeo i Julia, Batman i Robin, czy spaghetti
15 grudnia 2020
Królem wszystkich świątecznych ciast jest z pewnością PANETTONE! Razem z Pandoro to świetne bożonarodzeniowe ciasto, które pomimo pochodzenia lombardzkiego, jest obecny na wszystkich włoskich stołach w tym uroczystym okresie. Przygotowanie

PRZECZYTAJ TEŻ

PRZYGOTOWANIE

Dobrze myjemy cukinie, kroimy je na plasterki o grubości około pół centymetra. Kładziemy nasze cukinie na rozgrzanego grilla lub patelnię grillową i posypujemy je odrobiną soli. Grillujemy je około 10-15 min, aż się ładnie zarumienią.

W międzyczasie siekamy zielone oliwki na maleńkie kawałeczki oraz kroimy suszone pomidory w plasterki. Kroimy również mozzarellę w plastry.

Gotowe cukinie przekładamy do osobnego naczynia, dodajemy ponownie odrobinę soli i skrapiamy oliwą z oliwek. Na gorącego grilla wykładamy tym razem kromki chleba na około 5 min, aż stanie się chrupiący.

Następnie na gotowy chleb kładziemy cukinie. Na cukinie wykładamy - w wersji wegetariańskiej - mozzarellę, a w wersji klasycznej makrelę. Następnie na gotowe składniki w obu wersjach kładziemy posiekane oliwki, suszone pomidory oraz kilka kaparów, aby dodać słonego posmaku.

Każdą kanapkę doprawiamy oliwą z oliwek.

I gotowe!

Buon appetito! :)

Chrupiące włoskie kanapki z cukinią i makrelą

.
.