Makaron z chrupiącą złocistą cukinią i sosem serowym to szybkie i bardzo smaczne pierwsze danie, które sprawi radość każdemu podniebieniu i z pewnością przyniesie odrobinę radości w pochmurne jesienne dni. Jeśli nie masz w domu włoskiego prosciutto, to możesz zastąpić je cienko pokrojoną gotowaną szynką, a ser pecorino na parmezan.

Chodź do naszej kuchni i przygotuj razem z nami to pyszne danie!

PENNE CON ZUCCHINE E SALSA BIANCA


 

11 listopada 2020
30 stycznia 2021
Croissant to ciastko w kształcie półksiężyca - urodzony w Austrii,
17 stycznia 2021
Marche, Abruzja, Friuli-Wenecja Julijska, Lacjum, Liguria, Piemont, Apulia, Umbria i
11 stycznia 2021
DZISIAJ 11 STYCZNIA POWRACAJĄ ŻÓŁTE I POMARAŃCZOWE STREFY: KOLORY REGIONÓW,

Zobacz przygotowanie krok po kroku!

Kliknij w przycisk

Makaron z chrupiącą cukinią w sosie serowym

ZOBACZ FILM

Ciao! Jesteśmy polsko-włoską parą, która dzieli się urokami życia we Włoszech. Nauczymy Cię jak prawidłowo przyrządzać włoskie potrawy oraz jak praktykować la dolce vita w domowym zaciszu.

Poznaj nas lepiej 

DOŁĄCZ DO NASZEJ WŁOSKIEJ RODZINY 🇮🇹

O NAS


 

Obserwuj nas w mediach społecznościowych!

NAJNOWSZE ARTYKUŁY


 

Poziom trudności: łatwe

Czas przygotowania: 40 min

Porcja: dla 2 osób

białe wino do smaku

oliwa z oliwek

ząbek czosnku

ser provolone 40 g

śmietana 30% 100 g

prosciutto 30 g

makaron penne 200 g

ser pecorino 40 g

cukinia x 1

SKŁADNIKI

04 stycznia 2021
CZYM JEST SPAGHETTI? Spaghetti z pszenicy durum to niezastąpiony i wszechstronny składnik włoskiej regionalnej kuchni, o czym świadczą znane przepisy zarówno we Włoszech, jak i na całym świecie, takie jak
03 stycznia 2021
Pasta al pomodoro czyli makaron z sosem pomidorowym - a w tym przypadku spaghetti - to stanowczo moje ulubione danie 🥰 Jest łatwe, szybkie w przygotowaniu, świeże i lekkie, idealne
31 grudnia 2020
Zjedzenie soczewicy w Sylwestra i w Nowy Rok jest postrzegane we Włoszech jako coś naturalnego i niezbędnego. To "oczywista oczywistość", trochę jak Romeo i Julia, Batman i Robin, czy spaghetti
15 grudnia 2020
Królem wszystkich świątecznych ciast jest z pewnością PANETTONE! Razem z Pandoro to świetne bożonarodzeniowe ciasto, które pomimo pochodzenia lombardzkiego, jest obecny na wszystkich włoskich stołach w tym uroczystym okresie. Przygotowanie

PRZECZYTAJ TEŻ

PRZYGOTOWANIE

Najpierw dobrze myjemy cukinię, odcinamy oba końce i wyrzucamy je. Cukinię kroimy w plasterki o grubości około 1 cm. Następnie dodajemy odrobinę oliwy na patelnię i wykładamy plasterki cukinii. W międzyczasie kroimy ser provolone w kosteczkę.

Kiedy cukinie się smażą, a woda na makaron się podgrzewa, dodajemy śmietanę do osobnego garnuszka i podgrzewamy ją. Dodajemy do cukinii odrobinę białego wina i odrobinę soli. Musimy pamiętać, żeby co jakiś czas przekręcać na patelni cukinie, aby się nie przypaliły.

Kiedy śmietana zaczyna się gotować, dodajemy do niej pokrojony w kosteczkę ser provolone. Pamiętajmy o mieszaniu co jakiś czas, żeby ser nie przywierał do dna i żeby się jednolicie rozpuścił. W międzyczasie kroimy szynkę w paseczki. 

W momencie, kiedy ser się rozpuścił i śmietana zaczyna wrzeć, wyłączamy ogień i dodajemy ząbek czosnku do sosu. Pozostawiamy go, aby sos nabrał smaku.

Kiedy woda na makaron zacznie wrzeć, solimy ją i wrzucamy do niej makaron. Gotujemy go o 2 minuty mniej, niż jest napisane na opakowaniu.

Odcedzony makaron dodajemy na patelnię do cukinii. Zwiększamy ogień i wszystko mieszamy. Dodajemy sos serowy na patelnię i ponownie dobrze mieszamy. 

Dodajemy pieprz i pokrojoną w plasterki szynkę. Gotujemy wszystko około 2 minuty. 

 

Danie wykładamy na głęboki talerz i posypujemy startym serem pecorino. I gotowe! 

Buon appetito! :)

Makaron penne z cukinią i sosem serowym

PRZECHOWYWANIE

PORADY

Najlepiej zjeść danie od razu po przygotowaniu. Odradzamy zamrażanie go. 

Makaron można zjeść następnego dnia na obiad, przechowujemy w lodówce w zamkniętym pojemniku. 

Sekret uzyskania kremowego sosu polega na tym, aby nie dopuścić do jego zbytniego wyschnięcia na patelni. Należy zwracać na to uwagę podczas gotowania. W razie potrzeby możemy dodać wody z ugotowanego makaronu, aby uzyskać idealną konsystencję.

.
.