Jesi, Ancona, sytuacja we Włoszech, covid we Włoszech, podróże
04 stycznia 2021
30 stycznia 2021
Croissant to ciastko w kształcie półksiężyca - urodzony w Austrii,
17 stycznia 2021
Marche, Abruzja, Friuli-Wenecja Julijska, Lacjum, Liguria, Piemont, Apulia, Umbria i
11 stycznia 2021
DZISIAJ 11 STYCZNIA POWRACAJĄ ŻÓŁTE I POMARAŃCZOWE STREFY: KOLORY REGIONÓW,

Ciao! Jesteśmy polsko-włoską parą, która dzieli się urokami życia we Włoszech. Nauczymy Cię jak prawidłowo przyrządzać włoskie potrawy oraz jak praktykować la dolce vita w domowym zaciszu.

Poznaj nas lepiej 

DOŁĄCZ DO NASZEJ WŁOSKIEJ RODZINY 🇮🇹

O NAS


 

Obserwuj nas w mediach społecznościowych!

NAJNOWSZE ARTYKUŁY


 

04 stycznia 2021
CZYM JEST SPAGHETTI? Spaghetti z pszenicy durum to niezastąpiony i wszechstronny składnik włoskiej regionalnej kuchni, o czym świadczą znane przepisy zarówno we Włoszech, jak i na całym świecie, takie jak
03 stycznia 2021
Pasta al pomodoro czyli makaron z sosem pomidorowym - a w tym przypadku spaghetti - to stanowczo moje ulubione danie 🥰 Jest łatwe, szybkie w przygotowaniu, świeże i lekkie, idealne
31 grudnia 2020
Zjedzenie soczewicy w Sylwestra i w Nowy Rok jest postrzegane we Włoszech jako coś naturalnego i niezbędnego. To "oczywista oczywistość", trochę jak Romeo i Julia, Batman i Robin, czy spaghetti
15 grudnia 2020
Królem wszystkich świątecznych ciast jest z pewnością PANETTONE! Razem z Pandoro to świetne bożonarodzeniowe ciasto, które pomimo pochodzenia lombardzkiego, jest obecny na wszystkich włoskich stołach w tym uroczystym okresie. Przygotowanie

PRZECZYTAJ TEŻ

Masło, ciasto francuskie i szczypta poezji: to Dzień Rogalika!

|a cura di Lena & Caro

.

CZYM JEST SPAGHETTI?

 

Spaghetti z pszenicy durum to niezastąpiony i wszechstronny składnik włoskiej regionalnej kuchni, o czym świadczą znane przepisy zarówno we Włoszech, jak i na całym świecie, takie jak spaghetti alla carbonara, spaghetti aglio, olio e peperoncino, spaghetti cacio e pepe, czy ponadczasowe spaghetti al pomodoro - z sosem pomidorowym.

Nazwa "Spaghetti" odnosi się do rodzaju makaronu, a nie do konkretnego dania, co często jest błędnie określane, jak na przykład nazywanie "spaghetti" dania z sosem pomidorowym i mięsem. Owszem, to danie nazywa się spaghetti al ragù lub spaghetti alla bolognese, ale jak widzicie do nazwy "spaghetti" dodaje się typ serwowanego dania z owym makaronem.

Obecnie istnieje około 200 różnych rodzajów dań ze spaghetti, w tym odmian spaghetti grubszych, cieńszych lub bardziej płaskich (na przykład linguine, ziti lub spaghetti alla chitarra). Spośród tego makaronu, który dobrze nadaje się do szerokiej gamy sosów i przypraw.

 

POCHODZENIE I LEGENDA

 

Pochodzenie spaghetti od dawna jest przedmiotem dyskusji, a różne teorie postrzegają Wschód i Zachód w opozycji. Chociaż kształt spaghetti wywodzi się z Chin, a proces produkcji został częściowo zaczerpnięty z kuchni arabskiej, to wciąż Włochom przypisuje się zasługę wynalezienia tego makaronu. Wróćmy więc do historii spaghetti, pomiędzy mitami, a ciekawostkami.

Legenda głosi, że włoski kupiec i podróżnik Marco Polo pod koniec XIII wieku wracając z podróży do Chin przywiózł makaron do Włoch. A mianowicie wracając z Catai, został przyjęty przez tureckiego kupca, który zaproponował mu lokalne danie o pysznym smaku, spaghetti z krewetkami, zwane w tym miejscu spahi. Autor „Il Milione” (polski tytuł "Opisanie świata") był pod takim wrażeniem, że po powrocie do Wenecji robił wszystko, aby go rozpowszechnić. W rzeczywistości informacje te nie są wymienione w żadnym z manuskryptów „Il Milione”.

Oryginalne słowo „spahi” zostało następnie zmienione z języka włoskiego na „spaghi” i stąd już po krótkim kroku można było nazwać je zdrobniale „spaghetti”. Ale uwaga! Nawet ta wersja (podobnie jak wiele innych) nie wydaje się być zgodna z pozostałymi, chociażby dlatego, że spaghetti znane było we Włoszech już u zarania I wieku, czyli na wiele lat przed narodzinami Marco Polo.

Pierwsze świadectwo suszonego makaronu we Włoszech i istnienia przemysłu makaronowego przenosi nas z powrotem do Trabii (wioski w prowincji Palermo), gdzie produkowano ten specyficzny pokarm w postaci nici, który po arabsku nazywano „itriyah”. Tak więc w słowniku arabskim było już słowo identyfikujące ten rodzaj makaronu, ale żaden dokument nie potwierdza, że został wynaleziony przez Saracenów.

 

ZŁOTE ZASADY

 

Jak na pewno wszyscy dobrze wiecie, nie bez powodu gotowanie nazywa się "sztuką kulinarną", a dla Włochów jest to temat przewodni każdej rozmowy!

 

Oto 10 złotych zasad zaczerpniętych od samych Włochów, które dotyczą spaghetti:

- Każdy makaron musi być ugotowany al dente, czyli musi być nie za twardy i nie za miękki. Najlepiej gotować go o 2 minuty mniej, niż jest napisane na opakowaniu.

- Do gotującej się wody nie dodajemy oliwy z oliwek.

- Makaron zawsze mieszamy z sosem na patelni, z racji tego, że sos musi połączyć się z makaronem, by stworzyć spójne danie. Z tego powodu nigdy nie podajemy odcedzonego makaronu polanego sosem - dla Włochów to zbrodnia jakich mało!

- Włoskich past ani innych dań nie ozdabiamy kwiatami... Na talerzu musi się znajdować wszystko to, co można zjeść. Kwiatki nie zaliczają się do jedzenia.

- Makaron podawany na zimno w porze letniej można wymieszać z zimnymi składnikami w naczyniu, wtedy powstaje Pasta Fredda.

- W przypadku Spaghetti alla carbonara - nie podajemy tego dania ze śmietaną. Sos do spaghetti alla carbonara bazuje na żółtkach oraz serze pecorino. Do sosu dodaje się również wieprzowinę w postaci policzka lub podgardla. Po wymieszaniu z pastą kremowy sos otula ją, i wtedy danie staje się naprawdę włoskie.

- Do pasty al pomodoro, pomidory z puszki (albo te świeże zebrane w porze letniej) dusimy długo, nawet ponad godzinę, by uzyskać ich naturalną słodycz, nie dodając już niepotrzebnie cukru (który jest tylko zbędnymi kaloriami).

- Spaghetti al ragù lub 'alla Bolognese', to bardzo "sporna" pasta. W każdym regionie Włoch i często w różnych włoskich rodzinach podawana jest trochę inaczej. Jednak takie same podstawy zostają wszędzie zachowane. Podstawą sosu jest wołowina, która nie powinna być zbyt chuda - musi zawierać trochę tłuszczu. Może być ona długo gotowana, zgodnie z tradycją około 3 godzin w sosie, dzięki czemu składniki dokładnie przesiąkną swoją wonią - sos będzie aromatyczny, mięso miękkie, a pomidory słodkie. Mięso zazwyczaj mielimy tylko raz. Sos boloński nie powinien być zbyt czerwony, więc ilość pomidora powinna być mniejsza niż mięsa. Dobry sos nigdy nie powinien być zbyt płynny, i dotyczy to praktycznie każdego włoskiego dania z makaronem.

- Jak w każdym przypadku, makaron mieszamy z sosem na patelni i podajemy na gorąco.

- Żadnej włoskiej pasty nie kroimy nożem podczas jedzenia! Długi makaron (typu spaghetti czy tagliatelle) jemy owijając go zgrabnie na widelcu.

 

Spożywanie spaghetti to kult oddawany jedzeniu. Jest to bardzo filmowe zajęcie - wręcz rytuał, co nie umknęło oku wielu reżyserów, którzy z chęcią wykorzystywali scenę zachwytu nad pastą w swoich kadrach, np. w animacji Disneya "Zakochany kundel" lub w ekranizacji "Jedz, módl się , kochaj..." gdzie Julia Roberts zajada spaghetti na jednym z Rzymskich placów.
 
Masz ochotę na makaron spaghetti, a nie wiesz jak się zabrać za przygotowanie? Spróbuj naszych tradycyjnych kultowych przepisów z makaronem spaghetti!
 
 
 
Przepis na spaghetti alla carbonara znajdziecie w prezentowym ebooku "Włoskie przyjęcie - menu last minut", który otrzymacie po zapisie na nasz włoski  newsletter.
 

PRAWDZIWA HISTORIA SPAGHETTI

.