PRZEPIS NA PANETTONE 


 

15 grudnia 2020
30 stycznia 2021
Croissant to ciastko w kształcie półksiężyca - urodzony w Austrii,
17 stycznia 2021
Marche, Abruzja, Friuli-Wenecja Julijska, Lacjum, Liguria, Piemont, Apulia, Umbria i
11 stycznia 2021
DZISIAJ 11 STYCZNIA POWRACAJĄ ŻÓŁTE I POMARAŃCZOWE STREFY: KOLORY REGIONÓW,
04 stycznia 2021
CZYM JEST SPAGHETTI? Spaghetti z pszenicy durum to niezastąpiony i wszechstronny składnik włoskiej regionalnej kuchni, o czym świadczą znane przepisy zarówno we Włoszech, jak i na całym świecie, takie jak
03 stycznia 2021
Pasta al pomodoro czyli makaron z sosem pomidorowym - a w tym przypadku spaghetti - to stanowczo moje ulubione danie 🥰 Jest łatwe, szybkie w przygotowaniu, świeże i lekkie, idealne
31 grudnia 2020
Zjedzenie soczewicy w Sylwestra i w Nowy Rok jest postrzegane we Włoszech jako coś naturalnego i niezbędnego. To "oczywista oczywistość", trochę jak Romeo i Julia, Batman i Robin, czy spaghetti
15 grudnia 2020
Królem wszystkich świątecznych ciast jest z pewnością PANETTONE! Razem z Pandoro to świetne bożonarodzeniowe ciasto, które pomimo pochodzenia lombardzkiego, jest obecny na wszystkich włoskich stołach w tym uroczystym okresie. Przygotowanie

PRZECZYTAJ TEŻ

Zobacz przygotowanie krok po kroku!

PRZEPIS NA PYSZNE DOMOWE PANETTONE

ZOBACZ FILM

Ciao! Jesteśmy polsko-włoską parą, która dzieli się urokami życia we Włoszech. Nauczymy Cię jak prawidłowo przyrządzać włoskie potrawy oraz jak praktykować la dolce vita w domowym zaciszu.

Poznaj nas lepiej 

DOŁĄCZ DO NASZEJ WŁOSKIEJ RODZINY 🇮🇹

O NAS


 

Obserwuj nas w mediach społecznościowych!

NAJNOWSZE ARTYKUŁY


 

W międzyczasie moczymy 150 g rodzynek w wodzie i dodajemy kieliszek rumu.

 

Po około 2,5 h - TRZECIE CIASTO

 

Odklejamy ciasto, przekręcamy je i lekko je otwieramy. Dodajemy 1 żółtko, około 20 g cukru i zaczynamy mieszać, dodając stopniowo trochę mąki (całość porcji wynosi 30 g) i kawałeczki miękkiego masła (całość porcji wynosi 60 g). Dodajemy jedną miarkę aromatu o zapachu rumu i dalej ugniatamy ciasto dodając kolejne kawałeczki masła.

Gdy skończymy łączyć nasze składniki, wyjmujemy ciasto na blat posypany odrobiną mąki i zaczynamy je ugniatać.

Nadszedł czas na dodanie rodzynek i karmelizowanych owoców. Rozkładamy nasze ciasto i bierzemy garść rodzynek, ściskamy je pozbywając się wody, rozkładamy je na ciasto, i ugniatamy. Powtarzamy czynność.

Teraz dodajemy trochę kandyzowanych owoców w ten sam sposób.

Następnie tworzymy kulę z naszego ciasta i wkładamy je do formy 750 g, po czym przykrywamy folią.

Kładziemy formę na blachę do pieczenia i przykrywamy wysokim plastikowym workiem, zostawiając wystarczającą przestrzeń na wyrośnięcie ciasta. Przykrywamy wszystko ściereczką i zostawiamy ciasto do na około 4 h w dosyć ciepłym miejscu.

 

Po około 4,5 - 5 h

 

Po około 4-5 godzinach, kiedy nasze panettone ładnie wyrosło, nacinamy X na cieście, odginamy nacięcia i kładziemy w to miejsce odrobinę masła.

Ciasto wkładamy do wcześniej nagrzanego piekarnika.

Pieczemy przez 15 min w 190 stopniach, następnie zmniejszamy temperaturę do 170 stopni i pieczemy przez kolejne 45 min.

 

STUDZENIE

Wbijamy metalowe patyki od szaszłyków w poprzek ciasta u jego spodu. Panettone musi się studzić zawieszone do góry nogami w środku wysokiego garnka (zobacz zdjęcie), przykryte również ściereczką.

Pozostawiamy je do ostudzenia na kilka godzin.

 

Buon appetito!

PIERWSZE CIASTO

 

Pierwszą rzeczą, jaką musimy zrobić to rozczyn drożdżowy. Rozpuszczamy łyżkę miodu w 30 ml letniej wody i rozkruszamy 10 g świeżych drożdży. Rozpuszczamy je, mieszając.Przekładamy płyn do większego naczynia i dodajemy 40 g mąki Manitoba, ciągle mieszając. Kiedy wszystkie składniki się ładnie wymieszały, przykrywamy miseczkę folią kuchenną i pozostawiamy ciasto na około godzinę w ciepłym miejscu, żeby urosło do mniej więcej podwójnej wielkości.

 

Po około 1 h - DRUGIE CIASTO

 

Drugim krokiem będzie dodanie do dużej miski 120 ml letniej wody i 120 g cukru. Mieszamy dłonią wszystkie składniki i dodajemy wcześniej zrobione ciasto, dopóki wszystko się nie rozpuści. Dodajemy 2 żółtka i stopniowo zaczynamy dodawać 300 g mąki – 1/2 Manitoba i 1/2 klasycznej 00. Dodajemy mąkę stopniowo, cały czas mieszając do uzyskania jednolitej konsystencji. W tym momencie dodajemy rozpuszczone masło i mieszamy.

Wyjmujemy ciasto na wcześniej posypany odrobiną mąki blat i zaczynamy rozrabiać ciasto, przez około 10 min.

Gdy ciasto jest gotowe, formujemy kulkę i wkładamy je do głębokiego naczynia przykrywając folią. Przykrywamy następnie ściereczką i pozostawiamy na przynajmniej 2 h.

PRZYGOTOWANIE

60 g roztopionego masła

60 g miękkiego masła

150 g rodzynek

100 g kandyzowanych owoców

kieliszek rumu

aromat o zapachu rumu

10g świeżych drożdży

1 łyżka miodu

150 g mąki 00

220 g mąki Manitoba

140 g cukru

140 g cukru

3 żółtka

SKŁADNIKI

Królem wszystkich świątecznych ciast jest z pewnością PANETTONE!

Razem z Pandoro to świetne bożonarodzeniowe ciasto, które pomimo pochodzenia lombardzkiego, jest obecny na wszystkich włoskich stołach w tym uroczystym okresie. Przygotowanie go w domu to nie lada wyzwanie, które niewielu decyduje się podjąć. Dziś jednak pomożemy Wam zmierzyć się z tym wyzwaniem, pokazując Wam jak krok po kroku w domowych warunkach przygotować panettone, bez specjalnego sprzętu czy magicznych składników.

Wystarczy uzbroić się w cierpliwość i poświęcić czas na przygotowanie, bo panettone wymaga dość długiego czasu dojrzewania. W wersji, którą Wam przedstawiamy, ciasto zostało przygotowane na świeżych drożdżach, dzięki czemu uzyskacie przez długi czas miękką konsystencję i bogatszy aromat!

Nakryjcie świąteczny stół i chodźcie z nami do kuchni!

 

Poziom trudności: dosyć trudny

Czas przygotowania: 9 godzin

Porcja: dla 6 osób

Włoska babka świąteczna

.
.