04 stycznia 2021
CZYM JEST SPAGHETTI? Spaghetti z pszenicy durum to niezastąpiony i wszechstronny składnik włoskiej regionalnej kuchni, o czym świadczą znane przepisy zarówno we Włoszech, jak i na całym świecie, takie jak
03 stycznia 2021
Pasta al pomodoro czyli makaron z sosem pomidorowym - a w tym przypadku spaghetti - to stanowczo moje ulubione danie 🥰 Jest łatwe, szybkie w przygotowaniu, świeże i lekkie, idealne
31 grudnia 2020
Zjedzenie soczewicy w Sylwestra i w Nowy Rok jest postrzegane we Włoszech jako coś naturalnego i niezbędnego. To "oczywista oczywistość", trochę jak Romeo i Julia, Batman i Robin, czy spaghetti
15 grudnia 2020
Królem wszystkich świątecznych ciast jest z pewnością PANETTONE! Razem z Pandoro to świetne bożonarodzeniowe ciasto, które pomimo pochodzenia lombardzkiego, jest obecny na wszystkich włoskich stołach w tym uroczystym okresie. Przygotowanie

PRZECZYTAJ TEŻ

Zjedzenie soczewicy w Sylwestra i w Nowy Rok jest postrzegane we Włoszech jako coś naturalnego i niezbędnego. To "oczywista oczywistość", trochę jak Romeo i Julia, Batman i Robin, czy spaghetti i sos carbonara. 

We Włoszech tradycyjnie spożywa się rośliny strączkowe oraz inne symboliczne dania - o których przeczytasz tutaj: 

10 POTRAW PRZYNOSZĄCYCH WŁOCHOM SZCZĘŚCIE NA NOWY ROK, które reprezentują jakość włoskiego dziedzictwa kulinarnego. Wszystkie te potrawy (włączając w to soczewicę) symbolizują powodzenie, dostatek i pomyślność w nadchodzącym roku.

RAVIOLONI DI SFOGLIA RIPIENI DI LENTICCHIE

31 grudnia 2020

Obejrzyj wykonanie krok po kroku naszych noworocznych ravioloni z ciasta francuskiego

RAVIOLONI DI SFOGLIA RIPIENI DI LENTICCHIE

OBEJRZYJ

30 stycznia 2021
Croissant to ciastko w kształcie półksiężyca - urodzony w Austrii,
17 stycznia 2021
Marche, Abruzja, Friuli-Wenecja Julijska, Lacjum, Liguria, Piemont, Apulia, Umbria i
11 stycznia 2021
DZISIAJ 11 STYCZNIA POWRACAJĄ ŻÓŁTE I POMARAŃCZOWE STREFY: KOLORY REGIONÓW,

 

Ciao! Jesteśmy polsko-włoską parą, która dzieli się urokami życia we Włoszech. Nauczymy Cię jak prawidłowo przyrządzać włoskie potrawy oraz jak praktykować la dolce vita w domowym zaciszu.

Poznaj nas lepiej 


 

Obserwuj nas w mediach społecznościowych!


 

DOŁĄCZ DO NASZEJ WŁOSKIEJ RODZINY 🇮🇹

NAJNOWSZE ARTYKUŁY

O NAS

Poziom trudności: łatwe

Czas przygotowania: 50 min

Porcja: dla 2 osób

ciasto francuskie prostokątne 250 g

soczewica 100 g

ricotta 200 g

1 żółtko

sól i pieprz

oliwa z oliwek

SKŁADNIKI

Czas na gotowanie ravioloni, które przyniosą nam w nowym roku pomyślność i dostatek! :)

Najpierw gotujemy soczewicę (my stosujemy proporcje 1:2 soczewica:woda i gotujemy przez 15 min.)

Kiedy soczewica jest już gotowa, wkładamy ją do większego naczynia i dodajemy ricottę. Doprawiamy oliwą z oliwek, solą i pieprzem i wszystko mieszamy..

Następnie wykładamy nasze prostokątne ciasto francuskie i dzielimy je na 4 części, które będą podstawą naszego pieroga.

Wykładamy farsz na środek dwóch części ciasta. Następnie bierzemy kolejny kawałek i przykrywamy nim farsz, zlepiając krawędzie ciasta, używając do tego widelec.

Na sam koniec smarujemy nasz Raviolo żółtkiem używając pędzelka.

Pieczemy ciasto przez około 30-35 min w 200 stopniach z funkcją statyczną. Warto spojrzeć mimo wszystko na czas pieczenia napisany na opakowaniu, bo ciasta mogą się od siebie różnić.

 

PRZECHOWYWANIE

Przechowujemy w lodówce przez max 2 dni.

PIEROGI Z CIASTA FRANCUSKIEGO WYPEŁNIONE SOCZEWICĄ I RICOTTĄ

.