Pasta al pomodoro czyli makaron z sosem pomidorowym - a w tym przypadku spaghetti - to stanowczo moje ulubione danie 🥰 Jest łatwe, szybkie w przygotowaniu, świeże i lekkie, idealne również na upalne dni, jak i w zimowe popołudnia. Dla mnie ten makaron jest po prostu idealny w swej prostocie. 

O połączeniu sosu pomidorowego z makaronem pisał już w 1803 roku w Neapolu Vincenzo Agnoletti w swoim kulinarnym podręczniku "Cucina Economica", podkreślając fakt, że makaron łączy się z ugotowanym sosem w tym samym naczyniu - a nie (jak to się często robi w polskich domach) wykłada się odcedzony makaron na talerz i następnie polewa sosem. We Włoszech jest to prawdziwa zbrodnia, szczególnie w regionach środkowych Włoch oraz w Kampanii, słynących z tradycyjnej włoskiej kuchni.

Już po kilkudziesięciu latach to proste i smaczne danie cieszyło się ogromnym powodzeniem nawet poza granicami Kampanii, zdobywając aprobatę całego Półwyspu. Od tego momentu makaron z pomidorami stał się prawdziwym symbolem tradycyjnej kuchni włoskiej.

Zobaczcie jak łatwo się je przygotowuje (ale potrzeba też trochę cierpliwości!).

SPAGHETTI AL POMODORO


 

03 stycznia 2021
30 stycznia 2021
Croissant to ciastko w kształcie półksiężyca - urodzony w Austrii,
17 stycznia 2021
Marche, Abruzja, Friuli-Wenecja Julijska, Lacjum, Liguria, Piemont, Apulia, Umbria i
11 stycznia 2021
DZISIAJ 11 STYCZNIA POWRACAJĄ ŻÓŁTE I POMARAŃCZOWE STREFY: KOLORY REGIONÓW,

Ciao! Jesteśmy polsko-włoską parą, która dzieli się urokami życia we Włoszech. Nauczymy Cię jak prawidłowo przyrządzać włoskie potrawy oraz jak praktykować la dolce vita w domowym zaciszu.

Poznaj nas lepiej 

DOŁĄCZ DO NASZEJ WŁOSKIEJ RODZINY 🇮🇹

O NAS


 

Obserwuj nas w mediach społecznościowych!

NAJNOWSZE ARTYKUŁY


 

Poziom trudności: łatwe

Czas przygotowania: 1 h

Porcja: dla 2 osób

makaron spaghetti (lub inny) 200 g

pomidory krojone z puszki 200 g

1 ząbek czosnku

4 łyżki oliwy z oliwek

kilka listków bazylii

sól i pieprz

starty parmezan do smaku

 

SKŁADNIKI

04 stycznia 2021
CZYM JEST SPAGHETTI? Spaghetti z pszenicy durum to niezastąpiony i wszechstronny składnik włoskiej regionalnej kuchni, o czym świadczą znane przepisy zarówno we Włoszech, jak i na całym świecie, takie jak
03 stycznia 2021
Pasta al pomodoro czyli makaron z sosem pomidorowym - a w tym przypadku spaghetti - to stanowczo moje ulubione danie 🥰 Jest łatwe, szybkie w przygotowaniu, świeże i lekkie, idealne
31 grudnia 2020
Zjedzenie soczewicy w Sylwestra i w Nowy Rok jest postrzegane we Włoszech jako coś naturalnego i niezbędnego. To "oczywista oczywistość", trochę jak Romeo i Julia, Batman i Robin, czy spaghetti
15 grudnia 2020
Królem wszystkich świątecznych ciast jest z pewnością PANETTONE! Razem z Pandoro to świetne bożonarodzeniowe ciasto, które pomimo pochodzenia lombardzkiego, jest obecny na wszystkich włoskich stołach w tym uroczystym okresie. Przygotowanie

PRZECZYTAJ TEŻ

Na patelnię z wysokimi krawędziami wlewamy oliwę z oliwek wraz z obranym ząbkiem czosnku, lekko go podsmażamy, dodając również kilka listków świeżej bazylii i pozostawiając kilka na później do dekoracji dania.

Gdy czosnek się zarumieni - uważamy, żeby go nie przypalić - dodajemy pomidory z puszki, 1/3 szklanki wody, szczyptę soli i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez około 40 min, co jakiś czas mieszając, aby sos się nie przypalił. Długie gotowanie sosu sprawi, że naturalnie pozbędziemy się kwaśnego smaku pomidorów i sos stanie się naturalnie słodki. Nie dodajemy cukru, bo to tylko zbędne kalorie, a długim gotowaniem, możemy tę gorycz i kwaskowatość wyeliminować. Im dłużej będziemy gotować sos, tym będzie on bardziej słodki. Ja osobiście gotuję sos ponad godzinę.

 

W międzyczasie gotujemy wodę na makaron. Gdy woda zacznie wrzeć, solimy ją i wrzucamy do niej makaron. Mieszamy. Makaron gotujemy o 2 minuty mniej, niż jest napisane na opakowaniu.

Tuż przed odcedzeniem makaronu wyjmujemy z sosu ząbek czosnku i lekko rozrzedzamy sos dodając odrobinę wody z ugotowanego makaronu, która jest bogata w skrobię.

 

Do sosu dodajemy odcedzony makaron, zwiększamy ogień i mieszamy wszystko na patelni przez około 2 minuty.

Gotowy makaron wykładamy na talerz (najlepiej ten głęboki) i posypujemy startym parmezanem dla smaku. Dekorujemy kilkoma listkami bazylii, i gotowe!

 

Buon Appetito!

 

PORADY

Makaron podajemy na ciepło. Konserwujemy w lodówce przez jeden dzień.

ORAZ JAK JE PRAWIDŁOWO PRZYGOTOWAĆ

|a cura di Caro

.
.