Spaghetti cacio e pepe w Rzymie jest instytucją, jest symbolem.

Jest jak Koloseum, jak wzgórze Pincio. Zawiera w sobie całą duszę wielkiego majestatycznego miasta i jednocześnie jego cudowną prostotę.

Cacio e pepe czyli dosłownie ser i pieprz to jedno z najstarszych włoskich dań. Historia tego makaronu sięga czasów rzymskich i narodziła się na pastwiskach. Pierwotnie makaron ten jadany był przez pasterzy i biedny lud rzymski. Wynikało to z tego, że pasterze wychodząc na długie miesiące paść owce, nie mogli zabierać ze sobą wielu produktów, a w szczególności produktów, które mogły się zepsuć. Napełniali więc sakwę kalorycznymi i trwałymi pokarmami, takimi jak suszone pomidory, wędzoną wieprzowinę, kilka plasterków sera pecorino, worek czarnego pieprzu i sporą ilość spaghetti przygotowanego ręcznie z wody, soli i mąki.

Istnieje powód, dla którego wybrano te trzy ostatnie produkty. Czarny pieprz bezpośrednio stymuluje receptory ciepła i pomagał pasterzom uchronić się przed zimnem. Zaprawione pecorino zachowało się przez długi czas, a makaron gwarantował odpowiednią ilość węglowodanów i kalorii do normalnego funkcjonowania.

To danie, które z biegiem lat rozprzestrzeniło się ze wsi Lacjum na góry w Abruzzo i Umbrii, szybko przekształciło się z oszczędnego posiłku w typowe danie rzymskich tawern.

Nie robiliście nigdy cacio e pepe? Nie szkodzi! Chodźcie do naszej kuchni, pokażemy Wam wszystko krok po kroku, jak przygotować to przepyszne danie!

SPAGHETTI CACIO E PEPE


 

10 listopada 2020
30 stycznia 2021
Croissant to ciastko w kształcie półksiężyca - urodzony w Austrii,
17 stycznia 2021
Marche, Abruzja, Friuli-Wenecja Julijska, Lacjum, Liguria, Piemont, Apulia, Umbria i
11 stycznia 2021
DZISIAJ 11 STYCZNIA POWRACAJĄ ŻÓŁTE I POMARAŃCZOWE STREFY: KOLORY REGIONÓW,

Ciao! Jesteśmy polsko-włoską parą, która dzieli się urokami życia we Włoszech. Nauczymy Cię jak prawidłowo przyrządzać włoskie potrawy oraz jak praktykować la dolce vita w domowym zaciszu.

Poznaj nas lepiej 

DOŁĄCZ DO NASZEJ WŁOSKIEJ RODZINY 🇮🇹

O NAS


 

Obserwuj nas w mediach społecznościowych!

NAJNOWSZE ARTYKUŁY


 

Poziom trudności: łatwe

Czas przygotowania: 30 min

Porcja: dla 2 osób

spaghetti 200 g
ser pecorino romano
świeżo zmielony czarny pieprz
sól do smaku

SKŁADNIKI

04 stycznia 2021
CZYM JEST SPAGHETTI? Spaghetti z pszenicy durum to niezastąpiony i wszechstronny składnik włoskiej regionalnej kuchni, o czym świadczą znane przepisy zarówno we Włoszech, jak i na całym świecie, takie jak
03 stycznia 2021
Pasta al pomodoro czyli makaron z sosem pomidorowym - a w tym przypadku spaghetti - to stanowczo moje ulubione danie 🥰 Jest łatwe, szybkie w przygotowaniu, świeże i lekkie, idealne
31 grudnia 2020
Zjedzenie soczewicy w Sylwestra i w Nowy Rok jest postrzegane we Włoszech jako coś naturalnego i niezbędnego. To "oczywista oczywistość", trochę jak Romeo i Julia, Batman i Robin, czy spaghetti
15 grudnia 2020
Królem wszystkich świątecznych ciast jest z pewnością PANETTONE! Razem z Pandoro to świetne bożonarodzeniowe ciasto, które pomimo pochodzenia lombardzkiego, jest obecny na wszystkich włoskich stołach w tym uroczystym okresie. Przygotowanie

PRZECZYTAJ TEŻ

PRZECHOWYWANIE

Makaron zjadamy na ciepło od razu po przygotowaniu.

Kiedy makaron jest gotowy, nie odcedzamy go w sitku, ale wyjmujemy go odpowiednią łyżką z garnka na patelnię do pieprzu, dodając jednocześnie odrobinę wody z gotowania, która zawiera cenną skrobię.

Dodajemy ponownie trochę wody z gotowania i zwiększamy ogień, kontynuując gotowanie. 

W tym momencie robimy sos serowy do naszego makaronu. Do osobnej miseczki wkładamy starte pecorino i dodajemy stopniowo wodę z ugotowanego makaronu (zaczynamy od jednej chochli i mieszamy). Musimy uważać, by nie przesadzić z ilością wody, sos nie może być zbyt rzadki - powinien mieć konsystencję kaszki manny.

Dodajemy sos do makaronu i mieszamy wszystko przez kolejne 2 minuty. Makaron zawsze musi się trochę podgotować wraz z sosem.

Danie wyjmujemy na talerz i posypujemy odrobiną pieprzu do dekoracji.

Buon appetito! :)

Najpierw gotujemy wodę na makaron. Czekamy aż zacznie wrzeć, solimy ją i wrzucamy nasze spaghetti. Gotujemy je o 2 minuty mniej, niż jest napisane na opakowaniu. Ważne, żeby wody nie było za dużo, ponieważ w ten sposób lepiej zgromadzi skrobię z makaronu, która jest kluczowym składnikiem w tym daniu.

W momencie, kiedy makaron się gotuje, musimy przyrumienić pieprz na patelni. Wykładamy zmielony pieprz na suchą patelnię, dodając kilka całych ziaren do dekoracji. Ustawiamy mały ogień, by nie przypalić pieprzu.

| a cura di Caro

.
.